Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 20 посетителя в сайта

Курс "Пещерняк" - есен 2021 Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Сряда, 08 Септември 2021г.

 

kurs2021Пещерен клуб и спелео училище „София“ организира есенен курс по пещерно дело (спелеология).

Начало на курса: 6 октомври 2021 г. от 19:00 часа
Продължителност: 3 месеца

Място: „Клуб на пещерняка“, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ 42. Входът е през двора на сградата. Намира се на първия етаж в дясно, зад метална врата с надпис „Клуб на пещерняка“.
Среща – 19:00 часа в двора отпред.

Първа практика в пещера – 9 октомври (събота). Ще посетим неблагоустроена пещера (така както ще бъде през цялото време на курса).

Пещерите са последните неизследвани кътчета на Земята, поле за нови географски и научни открития. Докато най-високия връх на планетата е известен още от далечната 1852 г., то съвсем наскоро, през 2017 г., пещера Верьовкина стана най-дълбоката в света с впечатляващите -2212 м. В наши дни е трудно да се намерят места, на които не е стъпвал човешки крак, а точно такива места има в пещерите.

За кого е подходящ курса:
За всички любопитни да се докоснат до вълнуващия подземен свят. Едва ли има по-подходящо време, от годината на пещерите и карста, за да се впуснете в интригуващо подземно предизвикателство.

Какво ще се случва по време на нашия курс?
За около 3 месеца – всеки уикенд ще имаме практики по скали и пещери. Един ден през седмицата (сряда, от 19:00 часа) ще провеждаме теоретични занятия.

Ще научите: как да се движите по въже – не само надолу на рапели, а и нагоре на самоход (техниката на единичното въже – Single Rope Technique); как да връзвате възли, така че да висите спокойно на тях без да се развързват; как да се придвижвате във водни и хоризонтални лабиринтни пещери; как се осигурява първа долекарска помощ; какви пещерни животинки се срещат и приличат ли на извънземни и още доста нови и интересни неща. А вечерите около лагерния огън ще си разказваме интересни истории от изминали експедиции по света и у нас. Накрая разбира се ще има изпит и издържалите го ще получат сертификат за завършил курс „Пещерняк”.

Таксата за курса е 150 лв., като може да се заплаща и на вноски. За непълнолетни е необходимо разрешително от родител или настойник. За ученици таксата е 100 лв.
Включва застраховка и осигуряването на специализирана екипировка за проникване в пещери и пропасти по време на курса: въжета, карабинери, ленти, седалки, каски, осветление.
Не включва лична екипировка: палатки, спални чували, шалтета, дрехи за влизане по пещерите и т.н. В тази част ще има другарска взаимопомощ.

За повече информация и записване:
089 446 0551 - Станислав Конашев, Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
087 736 5433 - Китена Топалова

 
Движение в пещерата
Движете се бавно и обръщайте внимание къде стъпвате и за какво се хващате. Избягвайте бягането, скачането и всякакви внезапни движения. Нараняванията дори маловажните или леки на които не обръщате внимание на повърхноста, могат да бъдат животозастрашаващи и изискващи спасителна операция в пещерата.

Сбирки всяка сряда след 19.00 ч.
в Клуб на пещерняка, ул. Кирил и Методий 42, ет. 1
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Поддръжка
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2021 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.