Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 4 посетителя в сайта
Добре дошли на нашата страница
  От тук ще разберете кои сме ние-
членовете на Пещерен клуб София ,
къде лазим и от къде си носим кал в къщи...
Ще разберете що е туй спелеология и колко от тази наука е спорт и купон...
Ще разгледате много снимки не само от пещери...


... и най вече ще се докоснете до вълшебството на подземния свят...
Ето и най актуалното:


Албания, Мая Арапит 2011
Понеделник, 25 Юли 2011г.

Новини от Влад и снимки от експедицията:

17 август 2011 - последните новини изпратени от Сашо Янев

Днес са успели да свалят багажа от базовия лагер, и утре ще отпътуват към морето и към България. Преди няколко дни Сашо и Кольо са намерили нова зала "Церово", която се намира малко над и в страни на "Ужасон". Входа към нея е тесняка, който тръгва от залата, която е под миналогодишният край. Китен и Киро са качили от нея нагоре около 15м. и са на нивото на другите краища. Интересното е, че са катерили през блокажния пласт, така че има надежда той да се премине. Стигнали до стеснение, през което духа и е добро за работа.

04 август 2011

До сега всички изкатерени отвеси завършват със стеснения и блокажи и опират в един и същи пласт, на близки височини. До момента остава да се разширяват два тесняка от миналата година, един в зала Капчица и един в новите части. Пуснахме един отвес в новите части, който също завършва със стеснение. Над колектора изкатерихме друг отвес, който може да продължи, но е на доста по-ниско ниво.
Събрахме и няколко биологични проби от различни места в пещерата.
На 3ти си тръгнахме повечето хора от първата смяна, но пристигнаха 8 румънци, а на 5ти пристигат още 5 българи.

29 юли 2011

До този момент са катерили и в старите и новите части, открити миналата година. Основните галерии опират в блокажи. Явно стигат до доста надробен и блокажен пласт. Има много старнични разклонения, които предстои да бъдат изследвани ;-) Джу, Папи и Влад са изкатерили 40 метров отвес в новите части. За съжаление и той опира в блокаж, но пък има доста разклонения за проучване. Бензиновия перфоратор се е счупил на 2-рата дупка. Вътрешния лагер е оправен, но засега не се ползва. Вали доста дъждец и прогнозата за следващите дни е дъждовна.

25 юли 2011

Всички сме в лагера. В събота и неделя вкарвахме багаж и огледахме местата за работа.
Днес две групи влизат да катерят и да оправят телефонния кабел.

 
Започват експедиции в Албания и Хърватска
Сряда, 20 Юли 2011г.

В разгара на лятото се разгаря и сезона на експедициите...

Днес за Албания заминават участниците в експедиция "Мая Арапит 2011". Целта е да се продължи изследването на пещерата във височина и да се потърсят нови части. За последните няколко години са проведени множество експедиции в нея и край все още не е достигнат. За момента тя е на десето място в света при възходящите пещери с +320м денивелация.
На сайта на БФСп може да видите повече информация и списък на участниците.

Миналата година 4 човека от ПКСУ "София" участваха в експедиция в най-дълбоката пещера в Хърватска, Лукина яма (-1421м). Тази година отново имахме покана от хърватите и днес за там заминават Лора Атанасова от ПКСУ "София", Златинка Борисова и Цветан Благоев от ПК "Прилеп 1962". Целта на експедицията е да се продължи с гмуркането на сифона на дъното, снимането на документален филм, както и хидро, био и геоложки изследвания.

Пожелаваме успех на всички участници в търсенето на нови дълбочини и височини.

 
Наредба за експедиция "Мая Арапит 2011"
Вторник, 24 Май 2011г.

През последните години се проведоха няколко национални експедиции в Албания, с обект на изследване пещерата Мая Арапит и вместващият я масив. Пещерата продължава. Теоретически възможната денивелация на пещерата е +900-1000м.

За целта пещерните клубове "София" и "Академик",  под патронажа на БФСп , организират поредната пещерна експедиция на масива на вр. Мая Арапит. Тази година тя ще бъде международна. 
Основната цел на експедицията е да се продължи проучването и картирането на пещерата Мая Арапит. Междувременно ще се работи по откриването и проучването на други обекти в района.
Експедицията ще се проведе в периода от 20 юли до 20 август 2011.

 
Завърши курс 2010-2011
Сряда, 04 Май 2011г.

В периода от октомври 2010 до април 2011 протече курс "Пещерняк" на ПКСУ София, а изпита се състоя на 30 април 2011 на Академишки скали над гара Лакатник.

 
Технически описания на пещери
Петък, 17 Юни 2011г.

В сайта е направена нова секция с описания на пещери, в която ще публикуваме технически описания, описания на достъпа и други. Намира се под линка Полезно в менюто в ляво.

За момента има такива на Билерника, Газеничето, Голямата вода, Колкина дупка, Кънчова върпина, Панчови грамади, Плешовата пещера, Пропадо, Пукоя, Радолова яма и Яворец.

Периодично ще добавяме и нови, а ако имате описание на някоя пещера и искате да го споделите, може да го изпратите на клубната поща Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. или на Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. .

 
Kурс „Въжето като инструмент за работа с хора”
Вторник, 10 Май 2011г.
Основна цел на курса е повишаване и създаване на уменията за работа с въже и e насочен към хора, за които въжето е инструмент в работата с други хора, както и за тези, които искат да повишат личния си опит. В програмата ще излезем от представата си за въжен елемент и ще започнем да създаваме нашата въжена реалност, като приключение или място за учене.

Курсът се организира от ПКСУ „София“. Инструктури : Желязко Мечков и Енчо Енчев
Желателни са базисни познания и умения за работа с въже.

Период на провеждане:
9 юни – 3 юли 2011
 
Практика по картиране
Сряда, 02 Март 2011г.

На 27 февруари 2011 се проведе практика по картиране на курса на Лакатник.Картировката приключиуспешно в кръчмата на Церово, сглобяването предстои...
Водачи - Кики, Владо, Боби. Kурсисти - Жоро, Дени, Любо, Благовеста, Миро, Мартина

Thumbnail image Thumbnail image
 Thumbnail image

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 6 от 28

Сбирки всяка сряда след 19.00 ч.
в Клуб на пещерняка, ул. Кирил и Методий 42, ет. 1
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Поддръжка
Последно публикувано
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс

Популярно

 

© 2021 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.