Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 17 посетителя в сайта
Добре дошли на нашата страница
  От тук ще разберете кои сме ние-
членовете на Пещерен клуб София ,
къде лазим и от къде си носим кал в къщи...
Ще разберете що е туй спелеология и колко от тази наука е спорт и купон...
Ще разгледате много снимки не само от пещери...


... и най вече ще се докоснете до вълшебството на подземния свят...
Ето и най актуалното:


Експедиция "Велебита 2012" потегля
Четвъртък, 26 Юли 2012г.

ВелебитаПреди две години няколко човека от ПКСУ "София" участвахме в експедиция в пещерата "Лукина яма"(-1421м) в Хърватска. Там се позабавлявахме добре, а след това продължихме да поддържаме контакти с някои от хърватските приятели.

По този повод тази година пак получихме покана да идем на следващата им експедиция, този път в пещера Велебита (-1026м). Тя е третата по дълбочина в Хърватска, а любопитното е, че в нея са намира най-големия чист подземен отвес в света (-513м). Е, дали е първия в света зависи от това коя статистика четем, но първи или втори, със сигурност ще е интересен :)

Утре рано за там потегляме 5 човека, а след няколко дена дена още 4. Този път състава е:

  1. Александър Колев
  2. Антония Влайкова 
  3. Владимир Георгиев
  4. Делчо Топалов
  5. Енчо Енчев
  6. Павлин Димитров - Папи
  7. Светломир Станчев
  8. Симона Атанасова
  9. Явор Цветанов - Джу

Тук ще пускаме от време на време информация за случващото се на експедицията.

А повече информация за пещерата има тук (на английски).

 

30.07.2012 СМС от Влад:

Пристигнахме  по живо по здраво, вчера и онзи ден качвахме багаж и правихме лагера в една стръмна гора. Българите ще влизаме в пещерата след 5-6 дни. Сега търсим нови дупки.

 

01.08.2012 SMS от Тони:

Втората Българска група пристигна нормално. Продължава работата в пещерата. Днес екипират до дъното и се установява 3-ти лагер. Всички останали разпределени по групи продължаваме обход и търсене на нови пещери, както и пренасяне на вода.

 

04.08.2012 SMS от Тони:

Продължаваа работата във Велебита, засега няма продължения. БГ групата продължава работа в района. Пускаме малки дупки 200-400 м :) проверяваме и картираме. По план в понеделник- вторник влизаме да разекипираме. Днес организираме БГ вечер ;)

 

09.08.2012 SMS от Влад:

Всички ходихме до дъното и си излезнахме живи и здрави след доста потене по 500- метровия отвес. Утре сутринта потегляме обратно, само пътьом ще отскочим за един ден до Албания.

 
Експедиция Мая Арапит 2012
Сряда, 06 Юни 2012г.

ДО ПЕЩЕРНИТЕ КЛУБОВЕ ЧЛЕНУВАЩИ В БФСп

Уважаеми колеги,

През последните години се проведоха няколко национални експедиции в Албания, с обект на изследване пещерата Мая Арапит и вместващият я масив. Пещерата продължава. Теоретически възможната денивелация на пещерата е + 900 ÷ 1000 м.

За целта пещерните клубове "Академик" и "София" , под патронажа на БФСп , организират поредната пещерна експедиция на масива на вр. Мая Арапит.
Основната  цел  на експедицията е да се продължи проучването и картирането на  пещерата Мая Арапит. Междувременно ще се работи по откриването  и проучването на други обекти в района.
Експедицията ще проведе в периода от 07 юли до 22 юли 2012г.

 
Общо събрание на ПКСУ София
Петък, 23 Декември 2011г.
На 24.01.2012 (вторник) от 19:00 УС на ПКСУ София свиква общо събрание. Дневния ред е:
1. Отчет за дейността през 2011 година - финансово състояние, материална база, членска маса, проведени и посетени курсове, други.
2. Доклади за проведени мероприятия и експедиции - България, Албания, други...
3. Обсъждане на дейността през 2012 година
4. Предложения за приемане или изключване на членове
5. Разни

Събранието ще се проведе на 24.01.2012 от 19:00 във Френската гимназия на бул. Патриарх Евтимий 35.
ПКСУ София
 
Мечти от камък - подземна Проклетия
Сряда, 30 Ноември 2011г.

На 30ти ноември, по време на "Дните на предизвикателствата" ще бъде премиерата на филма "Мечти от камък - подземна Проклетия". Филмът отразява премеждията, през които преминаха участниците в експедиция Радоина 2011.

Проекта „Мечти от камък” се роди спонтанно. Беше просто една идея. Така и така ходим по експедиции, така и така ходим по пещери. Защо да не заснимаме това което правим, което обичаме да правим, което искаме да правим. Така и стана. Полуаматьорско, непрофесионално, но с много желание и мерак. Филмчето „Подземна Проклетия” е първата серия от този проект. Надяваме се не само да не е последната, а да е просто началото на една поредица от филми посветени на нашите премеждия и стремежи под земята. На нашия живот под земята, та дори и просто на нас - пещерняците.

На 30ти ще бъде показан и филма на българската експедиция Гаолигонгшан 2011 в Китай "Подземния свят на Юнан".

Пълната програма може да видите на сайта на Дните на предизвикателствата.

 
Траверса през Мала Бока - BC4
Събота, 11 Февруари 2012г.

Разрез на Мала Бока - ВС4

Разказ за пътешествието ни до и през “Мала Бока - BC4”

Малко за пещерата
Системата Мала Бока - BC4 се намира в масива Канин в Словения, близо до село Бовец и границата с Италия. Масива е висок над 2500м, с много голям потенциал, и в него се намират пет от шестте словенски пещери по-дълбоки от 1000м: Cehi 2 (1502м), Mala Boka – ВС4 (1319м), Renejevo brezno (1242м), Crnelsko brezno (1241м), Vandima (1182м).

 
Изложба на снимки от Младежки обмен "Изследвай и учи"
Вторник, 13 Декември 2011г.
Снимки, видео и разкази на участниците в първия медународен проект на СНЦ "Асоциация на Спелеоклубовете в София" ви очакват на официалното откриване на изложбата на 13. 12. 2011 (вторник) от 18:30 часа

Повече за проекта

„Изследвай и учи” е мотото на младежки обмен, който се проведе между 7 и 16 Октомври 2011 година в района на Дряновския манастир, България. В реализирането на проекта взеха участие 22-ма младежи от България и Албания, които обменяха опит и знания в сферата на спелологията (наука и практика на пещерното дело) и дейностите на открито. Чрез методите на неформалното образование и основно игри и учене по двойки споделяне на личен опит младежите усвоиха базисна информация, свързана с формирането и развитието на пещерите и подземното богатство, екипировката и техниката на единично въже, методи за боравене с карта и компас, опасности в планините и пещерите, и всичко това под формата на приключение. Дряновският манастир беше арена на обмен не само на опит и знания, но и на култури, идеи, ценности. През личния контакт участниците успяха да се запознаят с културните особености на България и Албания, откривайки прилики и учейки се на толерантност, разбирателство и отговорно отношение.
 
Деветашката пещера е застрашена
Четвъртък, 10 Ноември 2011г.

Поредният холивудски екшън предстои да бъде сниман с пещерен декор, този път в Деветашката пещера. Снимките на втората част на екшъна „Непобедимите" ще продължат около седем седмици, като се предвижда да има взривове, танкове и всичко останало, което изисква един екшън филм.

В началото на октомври 2011 в средствата за масова информация се появиха материали за подготвяните снимки на филма Непобедимите 2. В публикациите бе посочено, че основно място за снимките ще бъде Деветашката пещера и че за целта се изгражда мост за достъп на техника и снимачен екип.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 4 от 28

Сбирки всяка сряда след 19.00 ч.
в Клуб на пещерняка, ул. Кирил и Методий 42, ет. 1
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Поддръжка
Последно публикувано
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс

Популярно

 

© 2021 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.