Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 11 посетителя в сайта

Пещерен клуб и Спелео училище София
Годеч, Гинци и Боснек Печат
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Сряда, 10 Февруари 2010г.

леден сталактитВъпреки снега и студеното време, пак имаше доста активност тази събота (6/02/10).

Сашо, Борислава и Коцето се разходиха до Чучуляна на Боснек, а 2 групи от ентусиасти потеглиха към Годеч и Гинци.
Докато Влад и Джу покоряваха с бивши и настоящи курсисти Радолова яма, Кики и Боби направиха лека няколкочасова забежка из преспите над Годеч (предварително добре планирана, естествено) и си намериха нова дупка. Макар и малка, няма и 20м, и се израдваха много. Все пак не са много неизвестните дупки в България, в които влизаш спокойно прав вместо да копаеш.

 
Албания, Мая Арапит 2011 Печат
Автор: ПКСУ София   
Понеделник, 25 Юли 2011г.

Новини от Влад и снимки от експедицията:

17 август 2011 - последните новини изпратени от Сашо Янев

Днес са успели да свалят багажа от базовия лагер, и утре ще отпътуват към морето и към България. Преди няколко дни Сашо и Кольо са намерили нова зала "Церово", която се намира малко над и в страни на "Ужасон". Входа към нея е тесняка, който тръгва от залата, която е под миналогодишният край. Китен и Киро са качили от нея нагоре около 15м. и са на нивото на другите краища. Интересното е, че са катерили през блокажния пласт, така че има надежда той да се премине. Стигнали до стеснение, през което духа и е добро за работа.

04 август 2011

До сега всички изкатерени отвеси завършват със стеснения и блокажи и опират в един и същи пласт, на близки височини. До момента остава да се разширяват два тесняка от миналата година, един в зала Капчица и един в новите части. Пуснахме един отвес в новите части, който също завършва със стеснение. Над колектора изкатерихме друг отвес, който може да продължи, но е на доста по-ниско ниво.
Събрахме и няколко биологични проби от различни места в пещерата.
На 3ти си тръгнахме повечето хора от първата смяна, но пристигнаха 8 румънци, а на 5ти пристигат още 5 българи.

29 юли 2011

До този момент са катерили и в старите и новите части, открити миналата година. Основните галерии опират в блокажи. Явно стигат до доста надробен и блокажен пласт. Има много старнични разклонения, които предстои да бъдат изследвани ;-) Джу, Папи и Влад са изкатерили 40 метров отвес в новите части. За съжаление и той опира в блокаж, но пък има доста разклонения за проучване. Бензиновия перфоратор се е счупил на 2-рата дупка. Вътрешния лагер е оправен, но засега не се ползва. Вали доста дъждец и прогнозата за следващите дни е дъждовна.

25 юли 2011

Всички сме в лагера. В събота и неделя вкарвахме багаж и огледахме местата за работа.
Днес две групи влизат да катерят и да оправят телефонния кабел.

 
Експедиция "Радоина 2012" Печат
Автор: Владимир   
Неделя, 26 Август 2012г.

На 25 август започна експедиция "Радоина 2012", главен организатор на която е ПКСУ "София". Част от участниците пътуват към Албания, а други ще се присъединят малко по-късно. Експедицията ще се проведе от 25 август до 15 септември 2012.

Новини и повече информация за района и предишната експедиция може да видите на официалния и сайт.

 

 
Започва пещерен курс 2011-2012 Печат
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Владимир   
Вторник, 06 Септември 2011г.

Започва новият курс на ПКСУ София 2011-2012

Ако искате да научите какво представляват пещерите, от къде са се появили, как да ги посещавате безопасно, има ли съкровища в тях – ние ще ви разкажем.

Курсът продължава около 5 месеца и включва лекции и практики всяка седмица. След като го завършите, ще имате основни познания за планината, движението в хоризонтални, вертикални и водни пещери и много други неща. Накрая разбира се ще има и изпит, и издържалите го ще получат диплома за „Пещерняк”.

 
Експедиция Велебита 2012 Печат
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Тони   
Събота, 18 Август 2012г.

Групи 1 и 2 на дъното на Велебита -1026 м. 27 юли към 14:00 часа група 1: Сашо, Влад, Папи, Енч и Тони се събираме финално пред нас. Подреждаме колата, последни покупки и сме на път. Огромно висене по опашки на границите.

Попътно минаваме покрай няколко катастрофи в Сърбия, все с гастарбайтери, че и една запалена кола. Уфи умората при шофьорите явно си казва думата… Ние пък спираме често – бърза работа нямаме ;-) В колата на Влад не се пуши и логично следват почивки, кафенца, бири, цигари… Към 4 и кусур по нощите стигаме малко над моренцето до добре известната ни полянка от предишното ни ходене към Лукина яма. Разпускаме и полягаме за малко с първите слънчеви лъчи.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 39
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Поддръжка
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2020 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.