Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 11 посетителя в сайта

ПАКЕТ ЗА САМОПОМОЩ Печат
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Автор: ПКСУ София   
Вторник, 22 Май 2007г.
Пакетът за самопомощ е нещо повече от обикновена аптечка. Много често в планината или пещерата, наличието на лекарства не е най-важното нещо. Много по-ценни биха били други средства, с които можем да решим някои проблеми в трудна ситуация. Естествено, никой не мисли, че като тръгва за някъде непремено ще има неприятности. Но, за съжаление, и това се случва - на нас, или на приятелите ни, и тъкмо тогава, когато най не очакваме. Би било добре да сме поне малко подготвени. Един компактен личен пакет за самопомощ няма да натежи в раницата. Пазарът не предлага такова нещо и начинът да го имаме е да гонаправим сами. Това си има своите предимства. Когато сами подбираме какво да сложим вътре, естествено обмисляме плюсовете и недостатъците! на всяко нещо. Представяме си как ще го ползваме и така вече сме по-подготвени, ако в действителност нещо се случи. Предложеният тук пакет е само една възможност и естествено може да бъде допълван или променян, в зависимост от мястото, сезона или лични предпочитания
Каква да е опаковката? Добре е това да е метална цилиндрична кутия с винтова или друга херметична капачка. Така тя ще може да се ползва не само за да побере и предпази вещите в нея, но и за загряване на течности или пренасянето им до пострадалия при нужда. Подходящи размери са диаметър 12-15см и дължина 20-25см. Това предлага достатъчно място, и дава възможност отвътре да се навие тънко парче от матрак (20х35см) . От една страна той предпазва от температурно въздействие съдържанието на пакета, а от друга може да се ползва като малка изолираща подложка под пострадалия. Ако преди това за него е залепен тънък алуминиев лист, това вече е и шина, подобна на такива, предлагани от сериозни фирми. Достатъчно е да се огъне внимателно, така че да обхване добре изкълченотс или счупено място и да се превърже с бинт.
Други важни неща са:
кибрит в непромокаема кутия. Дори и обикновен кибрит може да свърши работа. Клечките и парче от драскалото могат да се затворят херметично в кутия от филм за фотоапарат.
свещ. Може да свърши работа и за светене и за топлене. Запалена в палатка или под фолио тя вдига температурата с няколко градуса. Трябва много да се внимава. Съвременните синтетични материали се подпалват лесно и отделят токсични газове!
таблетки сух спирт. Също в херметична опаковка. Могат да послужат за по-лесно запалване на огън, ако дърветата са мокри или за подгряване на капризен бензинов примус.
голяма игла и няколко метра здрав синтетичен конец. Може да се закърпи раница, спален чувал, гащеризон, в изключителни случаи, дори обилно кървяща рана.
алуминиево фолио. Може да е както за еднократна, така и за многократна употреба. Стандартни размери са 200 х 150см. То рефлектира обратно излъчваната от тялото топлина (до 90%) и така прави ъзможно по-дълъг престоя на пострадал или на попаднал в бедствена ситуация. Ако с помощта на въженце или клони се направи нещо като палатка, може да пази от дъжд и вятър, а запален примус би повишил значително температурата под него. Парче от фолиото може да се навие върху обилно кървящи рани под превръзка. В много случаи този метод помага за спиране на кървенето и е за предпочитане пред направата на турникет.
въженца. Добре е да има един синтетичен шнур (5м, Змм) . Безусловно необходимо е и късо парче помощно въже (поне Зм, 5-бмм), което може да послужи за най-различни цели, включително направа на самозатягащи възли. То може да не се държи в пакета, но не трябва да се забравя!
кърпа. Тя може да се носи и вързана на врата. От нея се импровизират превръзки, предпазва от вятър и студ лицето или главата, може да се използва за направа на турникет и какво ли не още...
джобно ножче. Добре е да има едно малко сгъваемо остро ножче. Това е нещото, което всеки уж носи, а потрябва ли му в действителност, не е на мястото си. Полезно е при много манипулации, свързани с направата на превръзки и тини, а с обгорения му за дезинфекция връх могат да се извършат и малки "хирургически" манипулации.
огледало. Добре е да е метално - например от алпака. Може да послужи за подаване на сигнали ("слънчево зайче") или контрол на слаба дихателна дейност.

Превързочни материали:
бинтове. Два обикновени- голям и малък, и един голям еластичен са достатъчни в личен пакет. Най-добре е, ако са фабрично пакетирани в стерилна опаковка.
марли. Също трябва да са пакетирани по отделно в стерилни опаковки. Има такива с нанесен на тях сух риванол.
ролка левкопласт. Освен за рани, може да послужи и за много други неща - за подлепване на пухени облекла, като изолирбанд при ремонт на електрическо осветление...
безопасни игли. Три-четири могат да помогнат в много случаи.
Медикаменти. Трудно е да се каже кои са най-подходящи. Във всички случаи е необходимо да са опаковани така, че да не се повреждат при транспорт, да е видно какви са, с какъв срок на годност и да са придружени от листчето с дозировка и начин на употреба. Лекарствените средства, които са специфични и се ползват от притежателя на пакета, трябва да се познават много добре, да са опаковани отделно в пликче с името и естествено могат да бъдат подбрани от всеки самостоятелно. По принцип, тези с общо предназначение, трябва да са такива, че да не навредят при неправилна употреба:
аспирин. Познато лекарство с широка сфера на приложение. Противопоказно е при непоносимост, обилно кървене, вътрешни наранявания. Може да се ползва като профилактично средство при първи за сезона излизания в по- високата планина или при по-големи физически натоварвания - по1/2 сутрин и вечер с повече течности (водоразтворимите аналози са по-подходящи). Приет с топъл чай добре повлиява болки в гърлото, възпаление на евстахиевите тръби (заглъхване на ушите) от бърза смяна на надморска) височина или гмуркане.
аналгин. Болкоуспокояващо средство при травматизъм. Малка вероятност от непоносимост. По-принцип предозирането не е опасно, но може да се прилага само при действителна опасност от шок при тежък травматизъм.
дефламол. В добре затворена тубичка за да не повреди другите неща пакета. Ползва се при измръзване, изгаряне, протриване. Ако има мехури, те не трябва да се пукат! Марля, обилно намазана с мехлема и хлабава превръзка са необходимата първа помощ.
захар. На бучки или насипна в херметична кутийка. Не случайно изредена при медикаментите. При припадък или подобно състояние без ясни причини трябва да се направи опит да се сложи в устата на пострадалия. Ако зъбите са стиснати, възможно най-навътре, като устните се придържат, докато захарта се разтвори от слюнката. Често това е хипогликемичен шок при скрит или явен диабет, а тогава друга помощ не е възможна! В подобие състояние може да изпадне и здрав човек при изтощение или силен стрес.
мехлем за устни. Ползва се както червило и различни видове се продават в почти всички аптеки. Факторът на UV-защита е добре да е "6"или по-голям. Може да спести много неприятности, ако се нанесе на устните, при нужда и на лицето при слънце или мъгла във високата планина. При сняг е абсолютно необходим.
С това необходимите лекарствени средства за обща употреба не се изчерпват. Предстои да се направи по-подробен и добре обмислен от лекари-специалисти списък, който ще се препоръчва от АСО
 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Поддръжка
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс


 

© 2020 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.