Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 14 посетителя в сайта

Дряново - Без имена Печат
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Последно
Автор: Milena   
Петък, 13 Февруари 2009г.
Всичко започна някак си случайно. Уж председателят на клуб „Перелик” от Девин имал нужда от помощ за водачи из пещерите в района на Дряново. И нали сме добри души се хвърляме да помагаме. Ден подир ден разбираме, че ще ходят още хора от нашия клуб, та и от други клубове.  Може да сме добри, но явно сме и доста ограничени умствено. Експедицията не била експедиция ами се оказала пещерен събор. И тази тъй ценна информация я разбрахме около половин час след като пристигнахме. Столовата беше пълна с хора, познати и непознати (добър повод да се запознаем). Масите бяха отрупани с алкохол и безалкохолни напитки, салати и мезета. Ей на това викам посрещане. Имаше представители от всички краища на страната - Девин (все пак организатори), Пловдив, Стара Загора, Варна, Търговище, Горна Оряховица (весела група ГЗ), Бургас, София и разбира се нашите домакини от клуб „Стринава” гр. Дряново. По някое време бе произнесено нещо като приветствено слово и сякаш купона се откри. Раздадоха се тениски с логото на ПК „Перелик”. Сервирана бе обилна вечеря, е не бяха кюфтета и кебаци, но пилето „Жулиен” (до колкото си спомням) също ни хареса. На нашата маса сякаш от нищото изникна десет литрова туба с вино. Мавруд. Чудно!!! Вечерта беше бурна, импулсивна и най-вече млада. Основната идея на мероприятието беше изпълнена, т.е. запознанство между клубовете. А може би и нещо повече за желаещите. Много е важно колектива да е сплотен. Сред членовете и ЧЛЕНКИТЕ на клуб „Перелик” човек наистина може да се почувства млад, та чак да чука на нечия врата до ранни зори. В малките часове на нощта още сновяха хора по между стаите.
Росни - морни се излюпихме в девет часа. Обилна закуска сервирана по масите ни очакваше в столовата. Чай, кафе. Отделиха се три големи групи хора за трите набелязани пещери. Едни отиваха в Андъка, други на Марина дупка, а трети на извора на Янтра. ПК „София” се беше концентрирал в третата група. В нея участваха ГЗ от Горна Оряховица, Стара Загора, Пловдив и София. Напред се втурнаха да екипират двама видни пещерняци от ПК”София” и клуб „Стринава”. Останалите лежерно се обличаха, пиеха кафенце, хапваха, та дори и релаксираха след тежката нощ. Постепенно по двама, по трима хората се включиха в настъпление да проникнат в хладната дупка. Няма да разказвам кой до къде стигна и какво направи, но всички присъстващи се справиха отлично. Всички влезнали излязоха - което е най-важното. Членовете на различните клубове обмениха опит помежду си. И най-важното председателят на клуб „Перелик” доказа, че не само организаторските му умения са на ниво и смело се включи в приключението. 
В хижа Бачо Киро ни посрещна същия уют като от предната вечер. Персоналът наистина се беше постарал всичко да е както трябва - лъснат под, чисти покривки и разбира се наредена трапеза. Стандартното: безалкохолно, мезета, салати и разбира се вино и ракия в промишлени количества. Хора, които мислеха да ходят в Андъка по-късно през нощта размислиха и седнаха да ударят някое и друго питие. Притеснени, че може да убият спортния хъс на по-младите пещерняци, тези същите хора организираха масово влизане в пещера. Всички които се навиха с почуда установиха, че организаторите на това проникване вече са доста подпийнали и не им се ходи никъде. Но вече твърде превъзбудени, за да се откажат си определиха водач и тръгнаха. Така беше спасен младежкия плам от първите пещерни събори, а също така и водачите успяха да си починат. Отново реч от страна на организаторите. Отново обилна вечеря. Отново пълни чаши и грейнали погледи. Дори и най-възрастните се забавляваха като младите. Един от видните членове на нашия клуб беше склонен да продава снажното си тялото за дребна сума пари (5 лв./сеанса), но количеството изпита смес от вино и ракия му дойде ташкън и не можа да се отдаде на греховните си страсти. Дори когато си легна до голо женско тяло. Хубаво, че дамата се оказа разбрана и плати въпреки, че не беше много доволна. За сметка на това други членове на ПК „София” отсрамиха русокосия Казанова. С тежки глави последните герои си легнаха в ранни зори.
Последва трудна сутрин за някои, за други беше прекрасна. Няма такъв сън като този на Дряновския манастир. Най-доброто място за релаксиране от натоварения градски живот. Неделя сутрин посред зима. Кристално синьо небе, високи скали, чист въздух, прекрасни спомени. Сякаш отново е ’97, ’98 година. Тишина. Почти няма туристи. Бира и шкембе в кръчмата прочистват съзнанието. Тишина. Само шума на реката. Времето тече така неусетно. Не разбираме кога е станало късния следобед. Трябва да се връщаме в Мордор. Завиждаме на всички, които остават за още една последна нощ на забавления. Пътуваме към София уморени, мълчаливи, но щастливи от веселия уикенд. С нетърпение чакаме следващия събор организиран от клуб „Перелик”. 
Резултатите от този събор са само положителни. Мисията по запознаването на пещерняци от цялата страна е изпълнена. Веселбата беше на шест, а дори бяха отразени и няколко влизания в пещери. Като един примерен, образцов и елитен клуб, ПК ”София” отбеляза точки по всеки един параграф. Опознахме се с нашите колеги и колежки от другите клубове, предложихме услугите си като водачи в пещерите в околността и съвестно упътвахме начинаещите и не на последно място удържахме фронта и на масата. Ако федерацията организира такъв събор за картиране на някоя пещера или проучване на голям район съм сигурен, че ще се съберат още повече хора, който ще отметнат голямо количество работа.


 
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Поддръжка
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс

Популярно

 

© 2020 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.