Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 96 посетителя в сайта
Добре дошли на нашата страница
  От тук ще разберете кои сме ние-
членовете на Пещерен клуб София ,
къде лазим и от къде си носим кал в къщи...
Ще разберете що е туй спелеология и колко от тази наука е спорт и купон...
Ще разгледате много снимки не само от пещери...


... и най вече ще се докоснете до вълшебството на подземния свят...
Ето и най актуалното:


Отчет на експедиция "Тененгебирге 2014"
Вторник, 07 Октомври 2014г.
Отчет за извършената работа по време на експедиция „Тененгебирге 2014”, Австрия

В периода 6-24 септември 2014 г., се проведе проучвателна пещерна експедиция в планинския масив Тененгебирге, Австрия. Организатор на експедицията бе Пещерен клуб и спелео училище „София” (ПКСУ София - www.pk-sofia.com) със съдействието на Българска федерация по спелеология.

Планинският масив Тененгебирге се намира в предната част на Източните Алпи на около 30 км южно от град Залцбург. Масивът е силно карстов, състоящ се предимно от Дакщайнски варовици. В този район се намират забележителни пещери като Айсрайсенвелт (Eisriesenwelt) – най-голямата ледена пещера в света с дължина от 42 км, в която частите с лед са около 1 км. Тези части са отворени и за туристически посещения. Друга забележителна пещера е системата Козаностра-Бергер-Платенек (Cosanostraloch-Berger-Platteneck Hoehlesystem) с дълбочина от -1291 м и  обща дължина от 30 км.

Районът в Тененгебирге, определен за работа на българските пещерняци, включва обекти, намиращи се в подножието на връх Кналщайн (2233 м) и обградени от хребетите Зомерек на изток и Платенек на запад. През 80те години от 1980 г. до 1983 г. българските пещерняци са провели 4 последователни експедиции в този район. За целият период са открити и изследвани 44 пропастни пещери. Всички те са именувани с буква S от София и съответен номер. Сред тях се намира втората по дълбочина пещера, проучена изцяло от българи, S1 с -584 м дълбочина. Други интересни пещери са: S2 с -460 м, S20 -400 м с все още недостигнато дъно и S30 открита в края на експедицията от 1983 г., проучена до -115 м, след което е стигнато до стеснение със силно изходящо въздушно течение.

 
Експедиция Тененгебирге 2014
Петък, 05 Септември 2014г.

6-10 септември

На 6ти сутринта потеглихме към Австрия и на 7ми следобед бяхме в Залцбург в клубното помещение на местните пещерняци. Там се запознахме с още някои от тях и получихме доста полезна информация за геологията и проучванията на пещерите в района на Кналщайн, Тененгебирге, как са маркирани пещерите и т.н. Спахме при тях и на сутринта  продължихме към крайната ни дестинация в с. Обершефау.
Там се срещнахме с местния горски и собственика на пътя, понеже в Австрия държат на официалностите и разрешителните. Качването от селото до базовия лагер е около 4 часа, но се надявахме да спестим 2/3 от него като се качим по черния път с колите. В Обершефау ни зарадваха с добра и лоша новина. Добрата е, че пътя беше току що ремонтиран и много добър, а лошата, че не дават да се качва никой по него още седмица за да се слегне след утъпкването. Явно щеше да се наложи да се потим.
Та на 8ми и 9ти хванахме баира и яваш-яваш изнесохме по-голямата част от багажа до лагера. Има няма 450-500кг. Къде е сега клубния хеликоптер…?
При първото качване горския дойде с нас за да види къде ще ни бъде лагера.При едното качване Тони и Иво проведоха спасителна акция(с елементи на родео) на овца паднала в двуметрова дупка, докато Филип снимаше.
На 10ти посветихме деня на оправяне на лагера и почивка за коленцата.Утре тръгваме да проучваме някои от перспективните пещери.
Времето за сега не е много добро. Валя ни само 3 пъти докато се качвахме, мъгливо и хладно е, а прогнозата за следващата седмица е все такава. В петък за разнообразие може и да вали сняг.

 
Курбан на Деката на Мъгливия сняг
Петък, 08 Ноември 2013г.
Както всяка година, Деката ще прави курбан на пещера Мъгливия сняг (до гр. Твърдица). Този път ще бъде от 15 до 17 ноември. Може да заповяда всеки, който иска да го уважи или да посети пещерата. Лагера ще е както обикновено на поляната до пещерата.
 
Eкспедиция „Радоина 2013”
Вторник, 20 Август 2013г.
базов лагер на експедиция Радоина

През последните три години Пещерен клуб и спелео училище „София” (ПКСУ „София”) бе организатор на няколко експедиции в района на връх Радоина 2570 м., Северна Албания. Целите на тези експедиции са търсене и проучване на пещери на по-голяма надморска височина. Като цяло районът е непроучван до този момент, поради своята труднодостъпност.

Експедиция „Радоина 2013“ ще продължи целите, заложени от предходните експедиции, а именно: работа по проучване в дълбочина на пропастите „Ру” (-546 м) и „Ледената” (-207 м); проучване, изследване и изготвяне на карти на пещери в района на Радоина; събиране на биоспелеологични проби за определяне на видовете животни в пещерите.

Експедиция „Радоина 2013” ще се проведе през периода 31 август – 22 септември.

Кратка история на проучванията на региона на връх Радоина

През есента на 2010 г. малка експедиция от пещерен клуб София се качи в района на връх Радоина, за да търси пещери на по-голяма надморска височина. Открита беше нова пещера „Ру”, чийто вход е разположен на 2225 м., което задава перспектива за развитие на една наистина дълбока пропаст. Още през 2010 г. мини експедиция, успя да навлезе на около -250 м. в земните недра, а през 2011 г. се проведе мащабна експедиция „Радоина 2011”, при която пещерата е проучена до -460 м. През 2012 г. в проучванията на района взеха участие общо 21 души, от 7 клуба от страната, включително един гост от Германия. Като резултат от експедицията, Ру е вече втора по дълбочина пещера в Албания с -546 м. (след ВВ30 с -610 м.) и трета изобщо проучена от българи.

Повече информация относно експедиции Радоина може да прочетете на уеб сайта: radohines.bgcaveexplorer.info

Сряда 21 август след 19:00 часа на баба Яга среща на участниците в тазгодишната експедиция.

 
Две шматки, резервата „Стенето“ и края на зимата
Вторник, 22 Април 2014г.

Командировка ли бе да я опишеш…? Всичко започна съвсем невинно… Един ден невинния ми телефон нададе невинения си вой и сложи край на невинното ми излежаване в леглото… за следващите 4-5 дена (поне така си мислех в началото…). Вдигам го… отсреща Вили. Обяснява ми, че е замислила ходене до резервата „Стенето“ със научно-мазохистичната цел - зимно проникване и събиране на проби в Райчова дупка и Голямата яма… Направо едвам ме нави. Почнахме да се обаждаме на който се сетим, но за съжаление се оказа, че в момента има дефицит на луди с повечко свободно време.

Ден 1- ви. (16.03.2014г.) И така 3 дена след онзи телефонен разговор една шматка (Вили) тичаше към автобуса за Троян, където я чакаше другата, трижди по-шматкенска шматка (демек де аз). Последва едно шеметно товарене на багажа. Шофьора гледаше лошо купчинката от 164 неща, на които трябваше да залепи лепенки…Абе превърнахме се в любимите му пасажери. Без особени премеждия стигнахме Троян. Купихме си още храна, подробна карта на Централен Балкан и потеглихме с бодра крачка към прохода Беклемето. По едно време решихме да спрем на една автобусна спирка в Троян и да си опитаме късмета. След половин час ръкомахане спря един младеж и каза, че може да ни хвърли 15-тина километра по- нататък. Радост голяма!!! Как се товарят раници със снегоходки, каски и палатка вързанa отстрани, в багажник на Голф 2ка няма да разправям. И така….10тина минути по-късно си седим на края на с. Балканец и се чудим кфи ше ги мъдрим. Почакахме, помахахме на колите….и те ни помахаха… и толкоз. Решаваме, че ще стопираме в движение.

 
Експедиция Гинци 2013
Сряда, 02 Октомври 2013г.

НАРЕДБА

за провеждането на експедиция „Гинци 2013”

Пещерен клуб и спелео училище „София” организира за поредна година експедиция "Гинци".

Време и място:
Експедицията ще се проведе от 25 до 27 октомври 2013г в района на с. Гинци, местност Билин дол.
Пристигането е сутринта на 25 или 26 октомври според възможностите. Нощувките ще бъдат на палатков лагер до Ловната хижа в м. Билин дол. Достъпът е с кола по черен път и още 30-40 минути пеша.

 
Дневник на експедиция "Оптимистическая 2013"
Сряда, 30 Януари 2013г.

Дневник на зимна експедиция „Оптимистическая -2013"

Участници:

 • Александър Янев - СПК Академик
 • Анри Хаздай - СПК Академик
 • Хелиана Велинова - СПК Академик
 • Никола Петров (Кольо Хипотермията) - ПК Под Ръбъ
 • Георги Кадийски - ПКСУ София
 • Емил Макариев (Елмо) - ПКСУ София
 • Ния Тошкова - ПКСУ София
 • Радослав Ненкин - ПКСУ София
 • Светломир Балевски - ПКСУ София
 • Стоян Горанов - ПКСУ София
 • Емил Димитров (Емо Президента) - ПК Стрешеро
 • Григор Танев - ПК Хелектит

02.01.2013
Отпътуването е обявено за 1100. Естествено в уреченото време има всичко на всичко трима души, които въртят бири. Лоша новина- Вили е скъсала (или преебала по друг начин, така и не се разбра с 100% сигурност) връзки на коляното и е аут.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 2 от 28

Сбирки всяка сряда след 19.00 ч.
в Клуб на пещерняка, ул. Кирил и Методий 42, ет. 1
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Поддръжка
Последно публикувано
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс

Популярно

 

© 2018 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.