Пещерен клуб и Спелео училище София
Пещерен клуб и Спелео училище София
Българска Федерация по Спелеология
Основно меню
Начало
Клубът
Спелео Училище
Технически описания
Новини
Форум
Галерия
Полезно
Контакти
Кой е тук?
В момента има 18 посетителя в сайта
Добре дошли на нашата страница
  От тук ще разберете кои сме ние-
членовете на Пещерен клуб София ,
къде лазим и от къде си носим кал в къщи...
Ще разберете що е туй спелеология и колко от тази наука е спорт и купон...
Ще разгледате много снимки не само от пещери...


... и най вече ще се докоснете до вълшебството на подземния свят...
Ето и най актуалното:


Затваряне на Духла
Събота, 02 Юни 2007г.
На 1 юни 2007 г. в 10.00 часа се проведе среща между представители на БФСп , респективно АСО в лицето на Трифон  Даалиев и Никола Дончев и  на Природен парк "Витоша" в лицето на неговия директор инж.Тома Белев. Срещата  се проведе по повод затварянето на наскоро разкрития вход на  пещерата Духлата и имаше консултативен характер. И двете страни се обединиха около мнението, че прокопаният във връзка с проведената спасителна акция вход незабавно трябва да бъде трайно запечатан за да не допусне унищожаването на пещерата. Бе обсъден и начина по който това да се направи - отливане на бетонова, плоча, която плътно да запушва входа.
Затварянето ще се се осъществи от специалисти , служители на парка в идващите два почивни дни - 2-3 юни, но не и по-късно от средата на следващата седмица! Във връзка с това съобщаваме на всички, които имат  намерение да проникват в пещерата през все още съществуващия нов вход да  не предприемат подобни действия, защото ПОРАДИ НАЛИЧИЕТО НА СИФОН те  могат да се окажат  ЗАПЕЧАТАНИ В ПЕЩЕРАТА! Нека желаещите да предприемат  посещения в тези части да направят това по нормалния път, ако разбира се, ако към тях НЕ Е ВСЕ ОЩЕ БЛОКИРАН ОТ СИФОН! При всички случаи - СЛЕДЕТЕ МЕТЕОРОЛОГИЧНАТА ПРОГНОЗА ЗА ДА НЯМА ИЗНЕНАДИ!
 
Гринд или -540 метра ей така
Петък, 01 Юни 2007г.

Събра се съвета и реши....
12 човека от клуба заминават от 14 до 17 юни на "разходка" до Карпатите. Цел  е най-дълбоката пещера в Румъния - Гринд в Национален парк Пиатра Крайюи с вход на 2200 метра надморска височина.
Освен голямата надморска височина, пещерата е интересна и с 20-те си отвеса, за екипирането на които са необходими 700 метра въжета, 60 планки и около 30 примки и водата почваща от -150 и съпътстваща проникването до дъното.
Тази инициатива е част от подготовката на клубни членове за участието им в експедицията "Тете 2007" в Албания, съвместно с плевенските пещерняци и Българската Федерация по Спелеология.

 
В 02.05 часа излязоха
Вторник, 22 Май 2007г.

След около 8 часа разбиване около полунощ беше отворен вход заобикалящ сифона. Бяха намерени близо до Лидка на сухо и удобно място за бивак, и изведени на самоход в добра кондиция и физически здрави. Акцията приключи в 3.00 на 22.05. Снимки тук .
Почти всички спасители от клуба участваха, като в акцията се включиха и клубни членове извън структурата на АСО.
 
Билин дол-с. Гинци -05-06.05.07
Петък, 18 Май 2007г.

По Гергьов ден голяма част от клуба отново отиде на Гинци.
Целта бе проникване в пещерите Тизоин и Голямото Сагуаро. В събота на две групи - екипираща - Мечков, Деката, Игор и Оги и разекипираща - Сашо, Фотев и Иво стигнаха до дъното. Бяха подменени няколко въжета по праговете и изнесена вече почти унищожена стълбичка от дъното. В това време Трифон и Живко направиха Сагуарото, а Енчо и Кики продължиха работата в Първата Сутрин. Посрещнашме подобаващо Гергьовден с огромна тава...
 В неделя пак Мечков, Енчо, Тони Влайкова и Трифон влязоха в Тизоин, а Оги, Фотев и Сашо в Сагуаро.
Общо бяхме 13 клубни + Младен и Валери Пелтеков. За двата дни в Тизоин влязоха 10 човека, а в Сагуаро - 5.
Тепърва работата в района продължава...

 
Спелео форум 1 юни
Сряда, 23 Май 2007г.

Съобщаваме на пещерняшката общност, че на 1 юни (петък) 2007 г. ще се проведе поредната сбирка на съвместната инициатива “Спелео форум” между Българската федерация по спелеология и Националния музей “Земята и хората”.
Мястото на провеждане е: Голямата видео зала на Националния музей “Земята и хората” (входa е от задната част на сградата)
Начало: 18.30 ч.

Програмата включва:
1. Прилепите въобще и в България – защо и как да ги пазим - лектор Николай Симов (Блеки) – Национален природонаучен музей при БАН;
2. Летящите бозайници - видео-филм.

Входът е свободен, така че добре дошли!

 
Блокирани пещерняци
Понеделник, 21 Май 2007г.
На 20 май 2007 г. трима пещерняци любители Ясен Тончев, Димитър Петров и Герасим Лейков организират самостоятелно посещение на 18- километровата пещера “Духлата” край .Боснек, Пернишко , която е и най дългата пещера в страната. Спазвайки установения за посещението на пещерата ред, те се записват имената си в кметството след което входа на пещерата бива отключен.
 
Първият сбор на пещерняците от Балканите
Четвъртък, 03 Май 2007г.

Пещерните клубове„Силивряк”,Триград и „Студенец”, Чепеларе , Туристическо дружество „Родопея”, Ягодина под потронажа на Българската федерация по спелеология и Балканския Спелеоложки съюз и с любезното съдействие Община Девин и Община Борино организират Първият сбор на пещерняците от Балканите и имат удоволствието да поканят всички пещерняци и спелеолози от Балканския полуостров да участват в него


Време

Сборът ще се състои от 28 юни до 1 юли 2007

Пристигане - 27 юни 2007, Сряда

Откриване на Сбора - 28 юни 2007.

Дейности по програмата - 28 юни – 30 юни 2007.

Отпътуване – 1 юли 2007

Място

Туристическа хижа „Тешел”, с.Тешел, община Девин, Смолянска обл, Родопи.

 
<< Начало < Предишна 21 22 23 24 25 26 27 28 Следваща > Край >>

Страница 26 от 28

Сбирки всяка сряда след 19.00 ч.
в Клуб на пещерняка, ул. Кирил и Методий 42, ет. 1
Къде ще ходим
Календар на републикански, клубни и други прояви...
Последни албуми в галерията
Поддръжка
Последно публикувано
Партньори

outsider_logo

Алпи

Стената

Go!Outdoor

Булинс

Популярно

 

© 2018 Пещерен клуб и Спелео училище София
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.